Siirry pääsisältöön

Alkohol och rökning – Beroenden som hänger samman

  • Beroende av rökning och alkohol hänger samman.
  • Nikotin och alkohol samarbetar i din hjärna och gör att du vill ha mer av båda.
  • Generna spelar roll.
  • De som dricker behöver extra stöd när de vill sluta röka.

Ta en drink, tänd en cigg. En slump? Troligen inte. Det finns mycket forskning som visar att rökning och alkohol hänger nära samman, vilket har stora konsekvenser för den som ofta dricker och försöker sluta röka. Detta behöver du veta om sambandet mellan rökning och alkohol.

1. Alkohol- och nikotinberoende går hand i hand.

Enligt studier är upp till 90 procent som är alkoholberoende även beroende av rökning. Sambandet går åt båda hållen. Rökare är dessutom mer benägna att dricka alkohol, och löper 2,7 gånger högre risk att bli beroende av alkohol jämfört med icke-rökare. Rökningen har minskat under de senaste 30 åren, men rökningen bland alkoholister ligger på samma nivå som förut.

2. Nikotin och alkohol verkar som ett team i din hjärna via en komplex mekanism.

Nya studier visar att rökning kan fungera som en neurologisk utlösande faktor för alkohol. Forskarnas teori är att alkohol ger njutningskänslor som förstärker effekten av nikotin. Eftersom nikotin stimulerar kroppen och alkohol är avslappnande kan alkohol och rökning balansera varandras effekter.

3. Ärftlighet kan spela roll för alkohol- och nikotinberoende.

Det finns studier som tyder på att samma gener som ökar risken för att en person ska bli alkoholist även ökar risken för att personen ska bli rökare. Dessutom kan generna öka risken för olika sjukdomar som är förknippade med rökning och alkoholkonsumtion. Utöver det kan stor förbrukning av cigaretter och alkohol leda till förändringar av DNA (arvsmassan) som orsakar förtida åldrande.

4. Folk som dricker och vill sluta röka behöver extra hjälp med att låta bli rökningen.

Studier visar att drickande gör det svårare att sluta röka. Men att sluta med både delarna samtidigt är otroligt svårt och brukar inte rekommenderas av läkarna. Sök professionell hjälp om du dricker och vill sluta röka. En läkare eller terapeut kan ge dig effektivt stöd, hjälpa dig hitta känslomässiga utlösande faktorer och strategier, identifiera vad som utlöser ditt röksug och hur du kan undvika återfall, även om du fortsätter dricka måttligt.