Vilken typ av rökare är du? Hitta din profil

Om du vet vilken typ av rökare du är kan du förbereda dig bättre på att sluta en gång för alla. Gör testet och ta reda på vilken profil du har som rökare.

Test – Hitta din profil som rökare

Alla rökare har olika rökvanor och motiv för att försöka bli rökfria igen. Det betyder att de också har olika profiler som rökare. Vad är då en rökarprofil bra för?

Många som vill sluta röka tycker att det är svårt att veta hur de ska komma igång med sitt rökstopp. Du som ska förbereda dig på att sluta röka kanske känner dig väldigt ensam och upplever att ingen annan har samma rytm och vanor som du.

Det kan också hända att du har svårt att föreställa dig hur livet utan cigaretter kommer att se ut. Alla som ska förändra livet i så hög grad som man gör när man slutar röka kan ha nytta av att veta hur deras vanor och rytm ser ut jämfört med andra rökares. När du som ska sluta röka är medveten om hur dina rökvanor sett ut, blir det lättare att hitta den metod som ger dig störst chans att bli rökfri.

Här kommer rökarprofilen in i bilden. Du hittar din rökarprofil här på vår webbplats genom att svara på ett antal frågor om dig själv och dina tobaksvanor. Frågorna handlar i varierande grad om ditt personliga förhållande till rökning – som en social handling, som en del av din identitet, och vad du kommer att ha svårast att vara utan när du bestämmer dig för att sluta röka.

När du har gått igenom alla frågorna får du en bedömning av vilken rökarprofil du tillhör. Den information rökarprofilen ger dig kan du använda för att jämföra dig med andra rökare och få en uppfattning om vilka utmaningar du kan förvänta dig att när du ska sluta röka.

Lycka till med att hitta din personliga rökarprofil – du kommer ett steg närmare att sluta röka!

1

2

3

4

5

Om du slutar röka, vilken cigarett kommer du att sakna mest?

Följande anger mer exakt vad du känner när du röker:

Vilket av påståendena nedan stämmer med dina första minnen av rökning

Jag röker för att:

Vad beskriver dig bäst?