Så här bör du äta när du slutar röka

Det är ofta ett bekymmer att man går upp i vikt när man slutar röka. Det beror på att cigaretterna minskar hungerkänslorna. Här har Nicotinell samlat fem sunda riktlinjer som är effektiva när du slutar röka. De är bra för kroppen, och du bör följa dem hela livet.

1

Ät tre gånger om dagen

Hoppa inte över frukosten. Det ger energi att börja dagen med en liten balanserad måltid som tar bort hungern och gör dig pigg.

2

Ät lite mellan måltiderna

Ät ett mellanmål/snacks på förmiddagen, på eftermiddagen och på kvällen. Genom att äta något litet håller du blodsockret stabilt och minskar hungern. Se till att det du äter är hälsosamt och att det alltid är små portioner.

3

Ät ekologisk och god mat

Ju naturligare din mat är och ju färre tillsatser den innehåller, desto troligare är det att den är nyttig för dig. Det bästa är färsk frukt och färska grönsaker. Se till att hälften av dina måltider och hälften av dina snacks består av färska råvaror.

4

Håll koll på kalorierna

För mycket socker och processad mat kan leda till att du går upp i vikt. Välj i stället hälsosamma färska frukter, grönsaker och fullkornsprodukter som bas för din dagliga kost. Det betyder också att du bör äta mindre kakor och godis.

5

Håll dig borta från sockervattnet

Det är en väldigt bra idé att klara sig igenom dagen utan att få kalorier från det man dricker. Det finns mängder av kalorier i juice, läsk och alkoholdrycker. Du kan kontrollera det genom att läsa näringsinnehållet på etiketten. På så sätt kan du hålla reda på hur många kalorier du får i dig. Utgå ifrån att det hälsosamma alltid är att välja te eller vatten i stället för drycker som innehåller socker.

Behöver du hjälp att välja rätt produkt?

Vår guide identifierar snabbt den ersättningsprodukt som bäst täcker dina behov.

Kom igång >

Tips från en före detta rökare: Tänk på din familj

Chris hittade sätt att motivera sig själv, för att undvika att trilla dit igen.

Se videon >

Nyckeln till att sluta röka

Varje år blir miljoner människor rökfria. Du kan bli en av dem. Läs mer om att bli rökfri här.

Läs mer >