Om du trillar dit

Även om du trillar dit och råkar ut för ett återfall, innebär inte det ett misslyckande. Det är väldigt vanligt. Låt bli att förebrå dig själv. Prova dessa tips om hur du kommer på rätt spår igen.

1

Prova nikotinersättning

Nikotinsuget är starkt, framförallt de första veckorna efter att du har slutat röka. Nikotinersättning dämpar det värsta av suget och har visat sig fördubbla dina chanser att lyckas sluta röka jämfört med om du bara kör på viljestyrka. Beroende på vad du föredrar finns det hjälpmedel – såsom nikotinplåster, tuggummi och nikotintabletter. Om du redan tar nikotinersättning får du inte tro att det inte hjälper. Prata med din sluta röka rådgivare som kan hjälpa dig.

2

Fokusera på det positiva – älta inte det negativa

Låt bli att överreagera. En enda cigarett är inte detsamma som ett misslyckande. Det är mer sannolikt att skuldkänslan kommer att förstöra försöket att sluta röka. Negativa känslor är en känd riskfaktor i förhållande till att sluta röka. Var stark, du har ju varit rökfri fram tills nu. Räkna ut hur många cigaretter du redan har avstått från eller hur mycket pengar du redan har sparat. Gör en tidslinje över din resa och se hur du för varje dag har blivit friskare och ändrat dina vanor – även om det bara är första veckan!

3

Se framåt – nollställ inte timern

Precis som en enda kaka inte betyder att du har övergett din bantningskur, kan du välja att fortsätta och lyckas. Säg till dig själv: ”En enda cigarett är inte detsamma som ett misslyckande. Ja, jag trillade dit. Men det enda jag ska fokusera på nu är att bli en före detta rökare.”

4

Tänk rationellt – låt bli att reagera känslomässigt

Genom att ägna tid åt att lära känna dig själv bättre och ta reda på vad det är som får dig att trilla dit förbättrar du dina chanser att sluta röka. Fråga dig själv: Vad fick mig att röka den där cigaretten? Vad kunde jag ha gjort annorlunda? Hur kan jag förebygga att jag trillar dit igen?

5

Berätta för andra att du har trillat dit – håll det inte för dig själv.

Få stöd från din sluta-röka-grupp när du behöver det som allra mest. Vänner och familj kan ägna mer tid tillsammans med dig eller via telefonen. Och om du följer sluta-röka-bloggar, kan du läsa om massor av andra som har slutat röka och haft återfall, men ändå har lyckats sluta röka. Din läkare eller någon annan sluta-röka-rådgivare kan hjälpa dig med andra motivationsmetoder.

Få kontroll över röksuget efter måltider

Se hur du kan dämpa röksuget efter måltider.

Få tips >

Varför påverkas dina känslor när du slutar röka?

Reagerar du starkt känslomässigt när du inte kan röka? Det är du inte ensam om.

Läs mer >

Skapa en sluta-röka-grupp

Här är några möjliga medlemmar som kan hjälpa dig att sluta.

Läs mer >