Så hanterar du röksuget efter måltider

För många rökare är det normalt att röka en cigarett på maten. Nedan följer några tips för att dämpa ditt röksug efter maten.

Så slutar du >
Få kontroll över röksuget efter måltider på ett nyttigt sätt

1

Tugga tuggummi för att bromsa ditt röksug efter maten

Ett mycket effektivt sätt att dämpa röksuget på maten är att tugga sockerfritt tuggummi. När du tuggar hålls munnen sysselsatt och det hjälper dig att övervinna nikotinabstinensen. Eftersom de flesta rökare går upp lite i vikt när de slutar röka, kan sockerfritt tuggummi även bidra till att avleda tankarna från mat. På så sätt kan du minimera behovet att ändra på för många saker i vardagen.

2

Ät frukt och grönt när röksuget kommer över dig

Precis som sockerfritt tuggummi kan lite frukt och råa grönsaker hjälpa dig att minska röksuget och begränsa din viktuppgång. Till exempel innehåller en stjälk bladselleri endast 10 kalorier, men alla typer av frukt och grönt kan göra skillnad. Grönsaker kan hjälpa mot röksuget efter större måltider som lunch och middag, men om grönsaker inte är din favorit kan sockerfritt godis också avleda tankarna från röksuget.

3

Andas in djupt

Djupandning kan få dig att slappna av och fokusera på nuet stället för på ditt röksug direkt efter en måltid. När du har dukat av bordet och diskat undan – leta reda på ett trivsamt ställe där du kan slappna av, andas djupt och räkna andetagen. Pulsen blir lägre och du känner dig lugnare. Håll rytmen. Upprepa detta tio gånger och du kommer att känna en märkbar skillnad vad gäller ditt röksug.

4

Vänta en kvart efter måltiden på att röksuget ska klinga av

Om du väntar en kvart efter maten är chansen stor att röksuget avtar. Läs en bok, lyssna på musik, bläddra igenom dina favoritbloggar efter intressanta artiklar, spela ett spel på mobilen, messa en kompis eller gå en kort promenad. Innan du vet ordet av har röksuget försvunnit eftersom det som regel bara varar några få minuter.

  • Bakåt

Tips från en före detta rökare: Håll händerna sysselsatta

Monya tycker att det är viktigt att alltid hålla händerna sysselsatta så att man undviker att börja famla efter cigaretterna.

Se videon >

Vad ska du äta när du satsar på att sluta röka?

Bekämpa suget efter cigaretter och håll ner vikten med dessa sunda matalternativ.

Läs mer >

Så lyckas du

Det finns dokumenterade strategier som kan användas oavsett om man vill springa maraton, starta ett företag eller bara vill sluta röka.

Få tips >