Undvik att röka före läggdags

Suget att avrunda dagen med en cigarett kan vara svårt att göra sig kvitt. Prova dessa 5 fräscha och nyttiga alternativ till rökning före läggdags, de kan hjälpa dig att avstå från dagens sista cigarett.

1

Skratta dig i säng

Det finns inget bättre än att skratta och det är även ett effektivt sätt att komma till ro, på samma sätt som du tidigare använde dig av rökning före läggdags. Därför föreslår vi att du avslutar dagen genom att titta på en komedi i 15 minuter innan du går och lägger dig. Ett gott skratt är ett bra sätt att hålla fast vid ditt mål att sluta röka, innan nattsömnen infinner sig.

Du kan förstås även välja att läsa en rolig bok, lyssna på en kul poddsändning eller liknande – vad du nu föredrar att roas av utan att behöva tänka för mycket. Skratt är den bästa medicinen, även när det handlar om att glömma den dåliga vanan att avsluta dagen med en cigarett.

2

Nedvarvning istället för rökning före läggdags

Förbered din kropp på att sova med hjälp av progressiv muskelavslappning. När du ägnar det sista av dagen åt att använda dina muskler i sängen, berättar du för din kropp att det är dags att slappna av. På så sätt förpassar du alla tankar på att röka till en undanskymd vrå i huvudet eftersom ditt fokus ligger någon annanstans. Börja med fötterna: Spänn musklerna, räkna till fem och slappna sedan av. Gör detta för varje muskelgrupp från fötterna till huvudet.

3

Utmana dig själv

Glöm allt om hur stressig dagen har varit med hjälp av lite hjärngympa som är enkel nog för att vara kul samtidigt som den håller dig sysselsatt. Det finns klassiker som exempelvis korsord, ordflätor eller sudoku samt appar som Lumosity, som verkligen kräver hjärnaktivitet. Många av dessa bjuder på en daglig, kul och utmanande hjärngympa som inte tar mer än 15 minuter och är ett perfekt sätt att utmana hjärnan på så att du glömmer din vana att röka före läggdags.

4

Fräscha upp munnen för att minska röksug vid läggdags

Håll munnen ren och fräsch med munskölj som rengör hela munnen. Detta gör sannolikt att du vill undvika att förstöra den fräscha och goda smaken genom att ta en cigarett. Använd även tandtråd, så undviker du att hamna på autopilot och ta den där cigaretten före läggdags. Tandtråd håller både hjärna och händer sysselsatta, vilket blir ett effektivt sätt att hålla fast vid ditt mål att sluta röka innan sömnen övermannar dig.

5

Fokusera på det positiva

Gör dagens avslutning till något positivt genom att använda stunden innan du somnar till att diskutera vad dagens bästa upplevelse var med en vän, partner, make/maka eller gå in på en blogg för personer på rökavvänjning. Du kan även välja att skriva dagens höjdpunkter i en dagbok så fokuserar du på något annat än din vana att röka före läggdags. Om du gillar att fotografera så ta en bild varje dag av något positivt som du har upplevt under dagen, t.ex. en vacker solnedgång och lägg ut den på sociala medier. För att förhöja bilden kan du bifoga ett positivt citat som verkligen får ditt inlägg att lyfta. Avsluta dagen med ett leende och somna utan röksug, eftersom du har dina tankar på ett helt annat håll.

Hör hur den före detta rökaren Monya kastade ut saker för att slippa röksuget.

  • Bakåt

Andrews tips för att sluta röka

Ät massor av nyttiga snacks och upplev hur din kropp blir hälsosammare.

Se videon>

Förbered din bil inför att sluta röka

Visste du att om man röker medan man kör bil ökar risken för en olycka?

Läs mer >

Förbered ditt hem inför att sluta röka

Ditt hem ska vara en plats där du finner ro, inte en plats fylld av utmaningar. För att inte tala om tobaksrök ...

Läs mer >