5 metoder för att undvika röksug på morgonen

Om du är typen som tar din första cigarett på morgonen är det helt naturligt att just morgonen kan vara svår att ta sig igenom när du slutat röka. Det finns alltid mer hälsosamma sätt att starta dagen än att röka.

1

Vatten!

Byt ut första cigaretten på morgonen mot ett glas vatten. Det ändrar din rutin och hjälper dig hålla vätskebalansen. Glöm inte att kroppen består av mer än 60 procent vatten. Börja morgonen med ett glas vatten, gärna med en skiva citron eller lime.

2

Kort fysisk aktivitet

Träning kan förbättra humöret och motverka stress. Börja med att göra armhävningar, situps och jumping jacks i en minut. Att träna det första du gör på morgonen är ett enkelt sätt att få in träning i dagsrutinen. Om du har bråttom kan redan fem minuter hjälpa dig känna dig mer avslappnad.

3

Andas in och slappna av

Här följer en snabb andningsövning som du kan använda oavsett var du är. Börja med att blunda.

1. Andas in långsamt. Andas ut. Säg “Lugn framför mig.”

2. Andas in långsamt. Andas ut. Säg “Lugn bakom mig.”

3. Andas in långsamt. Andas ut. Säg “Lugn runt mig.”

4. Upprepa tills du känner dig lugn och avslappnad.

4

Säg bara “Nej”

När röksuget kommer på morgonen, säg “Nej” till dig själv. Säg det högt. Säg det så ofta du behöver varje morgon och under dagen. Skriv ordet “nej” på lappar som du kan lägga ut på jobbet och hemma. Andra meningar som kan inspirera dig är “Jag röker inte längre”, “Jag vill inte bli besviken på mig själv” eller “Jag är starkare än röksuget”.

5

Nya miljöer

Om du normalt började dina morgnar med att röka i köket medan du drack kaffe, pröva att dricka kaffet i sovrummet eller utomhus i stället. Var du befinner dig påverkar röksuget. Att ändra din rutin kan hjälpa dig undvika utlösande faktorer och börja dagen utan rökning.

  • Föregående

Behöver du hjälp att välja rätt produkt?

Vår guide identifierar snabbt den ersättningsprodukt som bäst täcker dina behov.

Kom igång >

Tips från en före detta rökare: Tänk på din familj

Chris hittade sätt att motivera sig själv, för att undvika att trilla dit igen.

Se videon >

Nyckeln till att sluta röka

Varje år blir miljoner människor rökfria. Du kan bli en av dem. Läs mer om att bli rökfri här.

Läs mer >