Belöna dig själv. Du förtjänar det

Varje gång du motstår röksuget övar du hjärnan på att bryta kopplingen mellan den aktivitet du gör och att röka en cigarett. Varje gång du klarar att motstå röksuget ska du se det som en seger som bör berömmas.

Experterna är ense om att ett system med belöningar, som firar dina dagliga segrar, kan gör det enklare att sluta röka. Belöningar fördelade över dagen gör dessutom hela dagen lite bättre. Här är några sätt att fira dina segrar.

En bra start

Börja resan mot att bli rökfri med att skämma bort dig med en tandrengöring. Dina rena och vita tänder får dig att känna dig nöjdare med ditt utseende och ger dig lite extra självförtroende.

Spara pengarna

Samla pengarna du sparar när du slutar röka på ett särskilt sluta-röka-konto. Njut av hur pengarna växer varje gång du inte har rökt ett paket.

Milstolpar

Fundera på att införa en belöning i slutet av varje vecka. Hitta på saker du kan skämma bort dig själv med i helgen, till exempel att gå ut och äta, gå på spa eller något annat som gör dig glad.

Små belöningar

Skriv ner dina dagliga segrar. Läs dem ofta och ge dig själv en belöning, som biobiljetter eller en shoppingtur för varje gång du har samlat tio segrar.

Stora belöningar

Planera en stor belöning till när du äntligen är kvitt cigaretterna. Det kan vara en semester eller en ny smartphone. Börja spara bilder som påminner dig om slutmålet på en whiteboard.

Behöver du hjälp att välja rätt produkt?

Vår guide identifierar snabbt den ersättningsprodukt som bäst täcker dina behov.

Kom igång >

Tips från en före detta rökare: Tänk på din familj

Chris hittade sätt att motivera sig själv, för att undvika att trilla dit igen.

Se videon >

Nyckeln till att sluta röka

Varje år blir miljoner människor rökfria. Du kan bli en av dem. Läs mer om att bli rökfri här.

Läs mer >