Tips för feströkare

Bara för att du slutar röka behöver det inte betyda att du ska sluta vara social. Dessa sex tips för att sluta röka kan hjälpa dig att inte trilla dit.

1

Ge dig själv ett peptalk före festen

Det är viktigt att du är mentalt förberedd innan du sätter foten i en bar – omgivningarna kan trigga ditt röksug. Innan du lämnar huset eller i bilen, ska du säga högt ”Jag är en före detta rökare". Eller testa med ”Jag röker inte. Jag är friskare och lyckligare utan cigaretter." Poängen är att påminna dig om att du är rökfri, och att du inte har något behov av att röka på festen.

2

Gå ut, feströkare

Låt bli att tacka nej till ett glas vin på stan. Allt det du har gjort som feströkare kan du även göra som icke-rökare. Det kan verka skrämmande om du tagit en paus från att ta ett glas i vänners lag när du har slutat feströka. Att komma ut och vara tillsammans med vänner är en viktig del av ditt liv. Ju snabbare du som före detta feströkare lär dig att du kan njuta av ett glas eller två utan en cigarett, desto snabbare kommer du att känna att ditt liv har återgått till det normala.

3

Sluta efter ett glas

När du går på stan för att ta dig ett glas, kom ihåg att begränsa dig. Det gör att du kan bevisa för dig själv att du kan dricka utan att feströka.

4

Tillbringa tid med icke-rökare

Gör upp planer med icke-rökare och vänner som stöder dig i att sluta röka. De personer som du väljer att gå på fest med kan stötta dig i din nya stil som före detta rökare. Som före detta rökare är det enkelt att trilla dit igen i samvaron med andra rökare som kanske inte vet hur de ska stötta ditt försök att sluta röka.

5

Ta med en vän som stöttar ditt beslut att sluta feströka

När du ska på fest eller på en bar, be en någon som kan stötta dig att följa med. Det kan vara en vän eller en familjemedlem. Om du stöter på gamla vänner som röker på festen och de frågar dig om du vill ta ett bloss, ska du berätta för dem om ditt beslut så att de kan ta hänsyn till det.

6

Anordna en rökfri fest

Ta initiativ till att bjuda hem vänner när du inte längre feströker. Du kan fira att du har blivit rökfri tillsammans med dem. Du kan bestämma vad som serveras vid bordet, och förhindra sådant som kanske utlöser ditt röksug. Du kan helt undvika cigaretter i ditt rökfria hem och det kan hjälpa dig att inte återfalla i att feströka.

Skapa en sluta-röka-grupp

Här är några möjliga medlemmar som kan hjälpa dig att sluta.

Läs mer >

Om din make/maka eller personen du bor med fortfarande röker

När personer i din närhet röker, är det mycket svårare att sluta. Det finns strategier som kan hjälpa dig ...

Läs mer >

Så lyckas du

Det finns dokumenterade strategier som kan användas oavsett om man vill springa maraton, starta ett företag eller sluta röka.

Få tips >