Skapa en sluta-röka-grupp

Stöd från personer som betyder något för dig kan ha stor betydelse för din framgång att sluta röka. Här är några möjliga medlemmar som kan hjälpa dig att sluta genom en sluta-röka-grupp som du skapar.

En sluta-röka-grupp är ett bra sätt att komma igång med att försöka sluta röka. Precis som rökandet är en social aktivitet för många rökare, är även att sluta röka en social aktivitet. Här är en sluta-röka-grupp ett utmärkt sätt att bli av med röksuget på. På vår webbplats kan du läsa våra rekommendationer om vem du med fördel kan bjuda in till en supportgrupp – för din skull, men även för dina nära och käras skull.

Vänner och familj – den närmaste sluta-röka-gruppen

Berätta för dina nära och kära att du planerar att sluta röka och be dem hjälpa dig genom att bli en del av din sluta-röka-grupp. Självklara kandidater till att bli en del av gruppen kan vara:

 • Din make/maka, partner eller den person du bor tillsammans med. De kommer att stötta dig när du börjar få nikotinabstinens. Har du någon av dessa medlemmar i din sluta-röka-grupp, kan du även få hjälp att förbereda hemmet, eftersom familjen är lika hemma som du där.
 • Barn. De är fantastiska som känslomässigt stöd och påhejare och därför självklara att ha med i din sluta-röka-grupp. Barn fungerar också som en evig påminnelse om varför du vill sluta röka.
 • Vänner. De kan ge dig känslomässigt stöd och ett par goda kompisar i gruppen kan bidra till att avleda din uppmärksamhet från rökningen.

Rökfria personer – få med erfarenhet i sluta-röka-gruppen

Vem i din supportgrupp vore bättre lämpad att få dig att sluta än en person som själv har rökt tidigare, men nu har lagt av? Före detta rökare kan ge goda råd eftersom de själva har upplevt vad det verkligen innebär att sluta röka. Därför är det bra att inkludera en före detta rökare i din supportgrupp.

 • Före detta rökare kan dela med sig av ovärderliga kunskaper till dig och ge sluta-röka-gruppen ett erfarenhetsbaserat perspektiv.
 • Före detta rökare vet hur svårt det är att sluta röka och just därför kan de hjälpa dig att hålla motivationen uppe och ge din sluta-röka-grupp en professionell prägel.
 • Rökfria före detta rökare är förebilder du kan se upp till.

Experter – den vetenskapliga delen av sluta-röka-gruppen

Få råd från personer som har erfarenhet av att hjälpa andra att sluta röka. Bland annat:

 • läkare. En läkare kan berätta för dig om rökningens effekter, hur och varför du måste sluta, besvara de flesta frågor du kan tänkas ha om vad som händer när du slutar röka. En medicinsk expert är självskriven att ha som support i sluta-röka-gruppen.
 • apotekare. En apotekare kan hjälpa dig att välja rätt nikotinprodukt för behandling av ditt nikotinberoende – till exempel tuggummi, plåster eller sugtablett från Nicotinell.
 • Sluta-röka-rådgivare. En kunnig vägledare i gruppen kan förklara för dig hur du bäst slutar röka. Rådgivaren kan hjälpa dig att utveckla hanteringsstrategier för din personliga process att bli rökfri.

Onlineteam – din digitala supportgrupp dygnet runt

Använd dig av extra resurser hela dygnet runt – alla dagar – för stöd och rådgivning. Det kan vara:

 • Sluta-röka-bloggar.
 • Webbplatser med rådgivning kring att sluta röka. En resurs innehållande fakta och tips för att lyckas sluta röka är Sluta-röka-linjen – http://slutarokalinjen.se/
 • Appar. Tillgång till råd och stöd när som helst.

Om din make/maka eller personen du bor med fortfarande röker

När personer i din närhet röker, är det mycket svårare att sluta. Det finns strategier som kan hjälpa dig.

Läs mer >

4 gemensamma faktorer för personer som lyckas sluta röka

Många försöker sluta röka, men trillar hela tiden dit igen. Men det är möjligt att lyckas att sluta röka.

Se hur >

Tips från en före detta rökare: Håll händerna sysselsatta

Monya tycker att det är viktigt att alltid hålla händerna sysselsatta så att man undviker att famla efter cigaretterna.

Se videon >