Vad kan jag förvänta mig under den andra veckan efter att ha slutat röka?

Det finns några saker du bör vara uppmärksam på under den andra veckan efter att du slutat röka.

Du är på väg. Men du har inte klarat dig igenom riktigt ännu. Var uppmärksam på i vilka situationer du får lust att röka. När du vet det går det lättare att undvika dem. Om det finns något du inte kan undvika, som jobbet, ska du hitta en ersättning för dina rökvanor. Det här är också ett bra tillfälle att vända sig till en vän eller närstående och be om stöd. Tänk på att de människor du tycker om och har omkring dig gärna vill hjälpa och stödja dig när du ska sluta röka.

Känslomässiga reaktioner som fruktan, sorg, att känna sig nedslagen, ensam eller stressad - eller mer positiva känslor som spänning, glädje eller tillfredsställelse.

Beteendemönster som att dricka alkohol eller kaffe, köra bil, äta en måltid, ta en paus på jobbet, prata i telefon eller se på tv innan man går och lägger sig.

Sociala aktiviteter som att gå på bar, delta i sociala tillställningar eller vara med vänner som röker.

Abstinensrelaterade upplevelser som lust att ta en cigarett, delta i ett socialt evenemang, lukten av cigarettrök, att hålla i tändstickor eller tändare eller känslan av att göra något med händerna eller munnen – eller bägge.

Det är enkelt att undvika de här situationerna om du är uppmärksam på dem. Försök att hitta en ersättning för dina rökvanor.

Den andra veckan av din resa mot att bli rökfri är också ett bra tillfälle att ta kontakt med vänner och närstående för stöd.