Hur klarar jag att sluta igen om jag har trillat dit?

Goda råd om att återgå till resan till att bli rökfri.

Du får inte förlora hoppet för att du tar en cigarett. Lär dig något av det istället. Tänk över vad som hände och varför du inte kunde låta bli att röka och undvik att det händer igen. Var uppmärksam på situationer som kan få dig att börja röka igen.

Känslomässiga reaktioner som fruktan, sorg, att känna sig nedslagen, ensam eller stressad - eller mer positiva känslor som spänning, glädje eller tillfredsställelse.

Beteendemönster som att dricka alkohol eller kaffe, köra bil, äta en måltid, ta en paus på jobbet, prata i telefon eller se på tv innan man går och lägger sig.

Sociala aktiviteter som att gå på bar, delta i sociala tillställningar eller umgås med vänner som röker.

Abstinensrelaterade upplevelser som att känna lukten av cigarettrök, hålla i tändstickor eller tändare eller känslan av att göra något med händerna eller munnen – eller bägge.

Behandling med nikotinersättningsprodukter kan dämpa röksuget när du försöker sluta röka. Vi har olika möjligheter: tuggummi och nikotinsugtablett, som verkar när du tar det, och nikotinplåster, som ger ett jämnt flöde av nikotin i 24 timmar per plåster.