Hur vet jag om jag fortfarande är nikotinberoende?

Förvänta dig att symtomen på nikotinberoende är värst två till tre dagar efter att du har slutat röka. De försvinner normalt mellan en och tre månader efter att du har slutat. Typiska symtom:

Ett intensivt begär efter nikotin

Ångest

Hosta och eventuellt ont i halsen

Depression

Koncentrationssvårigheter

Huvudvärk

Sömnlöshet

Kramper i tarmarna

Irritation

Yrsel

Illamående

Värmevallningar

Stickande känsla i händer och fötter

Viktuppgång

Symtomen kan variera mellan olika personer. Det viktigaste är att komma ihåg att cigaretter aldrig är lösningen. När det som en gång gav dig lust att sträcka dig efter cigaretterna inte längre påverkar dig vet du att du har vunnit kampen. Ta en titt på listan nedan och se om det finns något med som påverkar din längtan efter att tända en cigarett.

Känslomässiga reaktioner som fruktan, sorg, att känna sig nedslagen, ensam eller stressad - eller mer positiva känslor som spänning, glädje eller tillfredsställelse.

Beteendemönster som att dricka alkohol eller kaffe, köra bil, äta en måltid, ta en paus på jobbet, prata i telefon eller se på tv innan man går och lägger sig.

Sociala aktiviteter som att gå på bar, delta i sociala tillställningar eller umgås med vänner som röker.

Abstinensrelaterade upplevelser som att känna lukten av cigarettrök, att hålla i tändstickor eller tändare eller känslan av att göra något med händerna eller munnen – eller bägge.