De vanligaste frågorna om att sluta röka

Varje år slutar många människor med cigaretterna. Du kanske har bestämt dig för att bli en av dem i år? Att bli rökfri kan vara en svår resa, särskilt i början. Här har Nicotinell samlat svaren på de vanligaste frågorna från dem som vill sluta röka.

Sug på
nikotinsugtabletten

Lägg tabletten i
kinden

Upprepa under 30
minuter

Det här är det bästa sättet att använda Nicotinell sugtablett:

 1. Håll nikotinsugtabletten i munnen tills du känner en stark smak av nikotin
 2. Låt sugtabletten ligga kvar mellan kinden och tandköttet tills smaken börjar gå bort.
 3. Börja suga igen.
 4. Upprepa 30 minuter tills sugtabletten är helt upplöst.

För att du ska få ut bästa möjliga effekt av Nicotinell sugtablett är det viktigt att du använder dem på rätt sätt. Kom ihåg att du måste göra pauser. Om du får mer nikotin i munnen än vad som kan tas upp av slemhinnan, kommer du att svälja nikotinet utan att märka av effekten. Om du känner att det börjar klia i halsen, du får en brännande känsla eller luft i magen, börjar hicka, får ökad salivproduktion eller halsbränna, ska du ta längre pauser mellan varje nikotinsugtablett.

Läs mer >

Ta en bit
tuggummi

Lägg
tuggummit i
kinden

Upprepa i runt 30
minuter

Få ut bästa möjliga effekt av Nicotinell tuggummi genom att följa de här råden om hur det används mest effektivt:

 1. Tugga tills du känner en svag smak av nikotin.
 2. Låt tuggummit ligga kvar mellan kinden och tandköttet tills smaken börjar avta.
 3. Börja tugga igen.
 4. Upprepa under ungefär 30 minuter.

För att du ska få ut mesta möjliga av Nicotinell tuggummi är det viktigt att du tuggar på rätt sätt. Bilden visar hur du bör tugga tuggummi för optimal effekt. Kom ihåg att du måste göra pauser när du tuggar tuggummi. Om du får mer nikotin i munnen än vad som kan tas upp av slemhinnan, kan det sluta med att du sväljer nikotinet utan att känna av effekten. Läs broschyren som följer med och följ instruktionerna noggrant.

Läs mer >

Ta på ett nytt
nikotinplåster

Sätt på ett nytt
område

Stryk ut
kanterna på
nikotinplåstret

Funderar du på hur du ska använda Nicotinell plåster? Det behövs bara tre enkla steg

 1. Nicotinell plåster kan användas i upp till 24 timmar. Byt ut plåstret varje dag.
 2. Byt ställe på huden varje gång. Sätt plåstret där huden är torr, hårlös och fri från sår, till exempel på överarmen, högst upp på ryggen eller på höften.
 3. Stryk ut kanterna på nikotinplåstret för att försäkra dig om att det sitter fast ordentligt.

Tänk på att dosen beror på vilken typ av rökare du är. Om du är lätt till måttligt beroende av att röka – tillhör dem som röker mindre än 20 cigaretter om dagen – ska du välja plåstret med 7 mg eller det med 14 mg – och använda det varje dag i tre till fyra veckor. Om du är storrökare, dvs röker över 20 cigaretter om dagen, bör du använda plåstret med 21 mg dagligen i 3–4 veckor. Efter det ska du använda 14 mg-plåstret varje dag i 3–4 veckor och till sist det med 7 mg i 3–4 veckor.

Läs mer >

Funderar du på hur du bäst slutar röka? Miljoner människor slutar röka varje år, och hos Nicotinell vet vi att du kan vara en av dem.

Varje resa mot att bli rökfri är unik, men det finns enkla sätt att hålla motivationen uppe. Här har vi samlat mängder av tips om att sluta röka.

Läs mer >

Funderar du på att sluta röka utan kemiska hjälpmedel? Nicotinell menar att du bör tänka igenom det beslutet noga.

Det nikotin du får i dig när du röker är så vanebildande att många undervärderar hur svårt det är att stå emot abstinensen med bara viljestyrka. Nikotinersättningsterapi ger en kontrollerad mängd nikotin till kroppen som räcker för att döva de fysiska abstinenssymtomen så att du kan koncentrera dig på de mentala aspekterna av att sluta röka.

Många människor är tvungna att försöka flera gånger innan de lyckas sluta röka. Produkterna är en del av ett program på 8–12 veckor.

Läs mer >

Nikotinersättningsterapi är ett sätt att få i sig nikotin utan tobak.

Nikotinersättning innehåller inget av de cancerframkallande ämnen som finns i cigaretter. Nikotinersättande produkter som tuggummi, nikotinplåster eller nikotintabletter kan hjälpa dig sluta röka genom att ge dig en anpassad dos nikotin tills du inte längre är beroende av det.

Läs mer >

Det kan förekomma enstaka biverkningar av nikotinersättning som Nicotinells produkter. Några beskrivs här nedanför.

Eftersom den aktiva substansen i tuggummi, nikotinplåster och nikotintabletter är den lilla dos nikotin som ger behandlingseffekten, kan det förekomma biverkningar. Vissa får till exempel irriterad hud när de använder nikotinplåster.

Läs bruksanvisningen i förpackningen noga och gå igenom hela listan med möjliga biverkningar.

Läs mer >

Funderar du på hur den första veckan efter du har slutat röka ska bli? Nicotinell hjälper dig igenom det första steget i processen.

Det råder inget tvivel om att den första veckan är svår. Gör en plan. Kom ihåg dina skäl till att sluta röka. Det hjälper dig stå emot röksuget och ger dig motivation att hålla fast vid ditt beslut att bli rökfri.

Läs mer >

Nikotinabstinens är en grupp symtom som kommer under veckorna efter att man slutar ta nikotin. Läs vidare i Nicotinells sluta-röka-guide. Där hittar du de bästa råden för processen.

När du är röker utsöndras signalsubstanser, eller neurotransmittorer, utsöndras i din hjärna. En av dessa är dopamin. Det är dopamin som ger den avslappnande och tillfredsställande upplevelsen när du röker. När du vill bryta ditt beroende av nikotin kan du få abstinenssymtom. Det är din kropp som vill ha en dos av de ämnen som nikotinet frisätter. Det är viktigt att du håller ut och kommer ihåg att det blir bättre när du har varit rökfri ett tag.

Läs mer >

Det finns många sätt att motverka röksug.

Suget varar oftast inte mer än några minuter. När det kommer ska du påminna dig själv om varför du vill sluta. Om du gör det för någon du tycker om kan du ha en bild av den personen med dig. Träning är ett annat sätt att hålla tankarna borta från rökning. Råd som dessa, i kombination med nikotinersättning, kan hjälpa dig genom röksuget och vidare på vägen

Läs mer >

Funderar du på hur du bäst ersätter din dagliga rökritual när du har slutat röka? Nicotinell har massor av idéer som kan göra det lättare för dig.

Du kan ha kvar de sociala och fysiska delarna av dina dagliga rökvanor utan att röka. Om du går ut och röker vid vissa bestämda tider på dagen kan du gå ut och göra något annat. Gå i parken, ring en vän. Välj ut de delar av din dagliga rökritual som du tycker om, som inte har med rökning att göra, och koncentrera dig på dem.

Läs mer >

Nicotinell hjälper dig att förutse vad du kan förvänta dig under den andra veckan efter du har slutat röka.

Du är på väg. Men du har inte klarat dig igenom riktigt ännu. Var uppmärksam på i vilka situationer du får lust att röka. När du vet det går det lättare att undvika dem. Om det finns något du inte kan undvika, som jobbet, ska du hitta en ersättning för dina rökvanor. Det här är också ett bra tillfälle att vända sig till en vän eller närstående och be om stöd. Tänk på att de människor du tycker om och har omkring dig gärna vill hjälpa och stödja dig i ditt beslut att sluta röka.

Läs mer >

“Går jag upp i vikt om jag slutar röka?” är en typisk fråga som många rökare ställer sig. Nicotinell kan hjälpa dig med goda råd om du oroar dig för en viktuppgång i samband med ditt rökstopp.

Det är rimligt att oroa sig för att gå upp i vikt när man slutar röka. Men även om du skulle gå upp lite i vikt är det oviktigt jämfört med alla de bra saker du gör för dig själv genom att sluta med rökning. Om du fortsätter gå upp i vikt efter ett par månader ska du försöka tänka igenom vad du gör annorlunda. Dra ner på mängden fett och socker i maten, välj sunda snacks och rör på dig mer för att förbränna extra kalorier.

Läs mer >

Om du har försökt sluta upprepade gånger och konsekvent ser dig själv trilla dit kanske du frågar dig själv: Varför kan jag inte sluta röka?

Du kan sluta. Du har bara inte gjort det ännu. Försök att lära dig av dina misslyckade försök. Fundera över varför du inte lyckas med att sluta röka, så att du kan undvika att försätta dig i liknande situationer i framtiden. Välj en ny dag och försök igen.

Läs mer >

Om du funderar över hur du bäst kommer igång med ditt rökstopp igen efter en cigarett, kommer de bästa råden här.

Du får inte förlora hoppet för att du tagit en cigarett. Lär dig något av det istället. Tänk över vad som hände och varför du inte kunde låta bli att ta en cigarett och undvik att hamna i den typen av situationer. Se videon för mer information om motståndet mot att sluta röka.

Läs mer >

Oftast är symtomen på nikotinberoende värst två till tre dagar efter att du har slutat röka. De försvinner helt mellan en och tre månader efter att du har slutat helt.

Men vi på Nicotinell vet att upplevelsen skiljer sig från person till person. Du ska tänka på att beroendet är en signal om att cigaretter inte längre är en möjlighet – oavsett vad. När du inte längre känner dig lockad av cigaretterna vet du att du har vunnit.

Läs mer >

En hjälp på vägen mot att bli rökfri kan vara att veta hur mycket nikotin det är i en cigarett. Nicotinell lär dig allt du behöver veta om för att lyckas sluta röka.

Din kropp får ca 1 mg nikotin från en cigarett. Kom ihåg att nikotinet från cigaretter tas upp mycket snabbare av kroppen och går direkt från lungorna till hjärnan.

Läs mer >

För dig som behöver extra stöd

Kombinationsbehandling – nikotinplåster kombinerat med 2 mg tuggummi* eller 1 mg nikotinsugtablett

Att kombinera nikotinprodukter är ett bra sätt att tackla röksuget på om du behöver lite extra stöd att lägga cigaretterna på hyllan. Om du har misslyckats att sluta röka med enbart nikotinplåster, tuggummi, eller nikotinsugtabletter, eller vill reducera användningen av tuggummin eller nikotinsugtabletter pga lokala biverkningar, så kan du använda nikotinplåster tillsammans med 2 mg tuggummi* eller 1 mg nikotinsugtablett. Fördelen med att kombinera produkterna är att du attackerar dina rökvanor på två fronter och på så vis blir bättre rustad att kontrollera röksuget sett över en hel dag. Behandlingen kombinerar nikotinplåstrets lågintensiva, jämna nikotintillförsel med tintuggummits/nikotinsugtablettens effekt. Det innebär också en mer flexibel behandlingsform, där man inte behöver använda lika många tuggummin/nikotinsugtabletter per dag. Rök aldrig samtidigt som du kombinerar nikotinprodukter, eftersom du då kan få i dig så höga halter nikotin att du mår dåligt.

*Gäller endast Nicotinell 2 mg tuggummi i smakerna Fruit, Mint och Lakrits

Kombinationsbehandling – så funkar det

Kombinationsbehandling med tuggummi + plåster

Börja behandlingen med ett 21 mg Nicotinell® plåster/24 tim i kombination med 2 mg tuggummi. Du bör använda minst 4 och högst 24 st 2 mg tuggummin per dag. För de flesta är 5-6 tuggummin/sugtabletter per dag tillräckligt. I normalfallet pågår behandlingen i 6-12 veckor, därefter reduceras nikotindosen successivt.

Reduktionen kan göras på två sätt. Antingen genom att du använder plåster med lägre styrka, dvs 14 mg/24 tim under 3-6 veckor följt av 7 mg/24 tim under 3-6 veckor, tillsammans med den inledande dosen av 2 mg tuggummin/. Därefter reduceras antalet 2 mg tuggummin/ successivt i upp till 12 månader.

Alternativt kan du avbryta användningen av plåster och reducera antalet 2 mg tuggummin successivt i upp till 12 månader.

Kombinationsbehandling med sugtablett + plåster

Börja behandlingen med ett plåster 21 mg/24 timmar i kombination med Nicotinell 1 mg sugtablett. Använd minst 4 sugtabletter (1 mg) per dag. I de flesta fall är 5-6 sugtabletter tillräckligt. Använd inte mer än 15 sugtabletter per dag. I normalfallet bör behandlingen pågå under 6-12 veckor. Därefter minskas nikotindosen gradvis.

Reduktion av nikotindos efter de första 6-12 veckorna:

Detta kan göras på 2 sätt.

Alternativ 1: Använd plåstrer med lägre styrka dvs. 14 mg/24 timmar plåstrer i 3-6 veckor följt av 7 mg/24 timmar plåstret i ytterligare 3-6 veckor tillsammans med den inledande dosen Nicotinell 1 mg sugtablett. Därefter minskas antalet sugtabletter gradvis. Längre behandlingstid än 6 månader rekommenderas normalt inte. Vissa före detta rökare kan dock behöva behandling längre för att inte återgå till rökning, behandlingen bör inte överstiga 9 månader.

Alternativ 2: Avbryt behandling med plåster och minska antalet 1 mg sugtabletter gradvis. Längre behandlingstid än 6 månader rekommenderas normalt inte. Vissa före detta rökare kan dock behöva behandling längre för att inte återgå till rökning, behandlingen bör inte överstiga 9 månader.